Hovedøya kloster

Kun åtte minutter med ferge fra Aker brygge finner man tydelige spor fra middelalderens Oslo – på Hovedøya ligger nemlig ruinene av et nesten 900 år gammelt kloster.

Hovedøya klosters historie

Hovedøya kloster ble grunnlagt i 1147 av cisterciensermunker fra Kirkstead i England, som var invitert til Oslo av biskop Viljam. En liten steinkirke, Sankt Edmundskirken, fantes allerede på stedet da munkene kom til Hovedøya. Denne kirken ble bygget en gang mellom 1130 og 1150. Munkene utvidet kirken, og oppførte et kloster på kirkens sørside. Klosteret ble – som alle cistercienserkloster – viet til jomfru Maria.

I 1532 ble klosteret plyndret og brent av høvedsmannen på Akershus, Morgens Gyldenstjerne, fordi abbeden (lederen for klosteret) året før hadde støttet den tidligere kong Christian 2, som forsøkte å vinne tilbake tronen på denne tiden. Etter dette ble klosteret aldri gjenoppført, og stein fra bygningene ble blant annet brukt til utvidelse av Akershus festning.

Utgravingene av klosteret ble gjennomført i årene 1845-47, og igjen i 1930-38.

Bildegalleri: Sommer på Hovedøya kloster


Bildegalleri: Vår på Hovedøya kloster


Klikk på bildet for full størrelse.

Slik kommer du deg til Hovedøya kloster

Ta ferge B1 eller B4 fra Rådhuskaia ved Aker brygge (sjekk avgangstider i rutetabellen, Ruters reiseplanlegger eller Ruter-appen). Turen tar åtte minutter, og du bruker en vanlig Ruter-billett for sone 1 (samme som øvrig kollektivtransport i Oslo). Klosteret ligger noen få minutters gange sørover fra havna på Hovedøya.  

Opplev mer av Hovedøya

På Hovedøya finner du to kanonbatterier med tilhørende krutthus fra 1808. Disse ble oppført under Napoleonskrigene for å sikre innseilinga til Oslo, men har aldri vært i bruk i forsvarssammenheng. Under andre verdenskrig anla tyskerne en brakkeleir på Hovedøya. En 200 meter lang tunnel som tyskerne bygde, ble nylig gjenoppdaget på øya. Tunnelen er ikke sikret og derfor stengt for publikum. Her kan du se video fra Festningsverk.nos befaring i juni 2020.

På Hovedøya finner du også Klosterkroa, Revierhavnen kro, og i det gamle Lavetthuset ved fergeleiet har Hovedøya Kunstsal flyttet inn.

Det er tilrettelagt for bading og soling flere steder, og en fin, opparbeidet strand med toalettanlegg ligger på øyas sørside. Husk at all vegetasjon er fredet på Hovedøya – det er ikke lov å plukke blomster eller knekke greiner. Det er heller ikke lov å telte eller tenne bål. Man kan grille på anviste fellesgriller og grillheller.

Lyst til å lære mer om Oslo i middelalderen?

Sjekk ut Middelalderparken og Minneparken!

Litteratur og kilder: