Rye & Spelt Focaccia

Det er få brød som slår focaccia når det kommer til festmat — focacciaen er liksom prikken over i-en på tapasbordet, til pastaretten og til suppeskålen. Og selv om jeg gjerne spiser den tradisjonelle lyse focacciaen med siktet hvetemel og desilitervis med olje, foretrekker jeg grov over fin bakst. Det både smaker og metter mer! 

// You can never go wrong with focaccia. It’s an obvious component of every tapas table, and it tastes delicious with pasta and soup (and – of course – on its own). And although i enjoy a piece of a traditional white wheat focaccia drenched in olive oil from time to time, I will always choose bread made with whole-grain flour over the ones made with regular wheat flour. It’s simply more filling, and it tastes more, too! 

Grov focaccia med spelt og rug passer godt til hverdags


Denne focacciaen blir ikke like høy og “fluffy” som en focaccia bakt med hvete, ettersom rug og spelt har litt andre bakeegenskaper. Men den blir likevel så saftig og god på smak! Oppskriften gir nok til en halv langpanne, eller ca. fire porsjoner. Doble den dersom du ønsker en hel langpanne. Halverer du oppskriften, slik som på bildene i denne posten, får du en søt, liten minifocaccia, perfekt til to porsjoner.

// This focaccia will not turn out as “fluffy” as a traditional one, as rye and spelt has different baking characteristics than regular wheat. Still, it turns out moist and tasty! This recipe is enough for about half a baking tray – double the amount of ingredients if you want to make a full baking tray. (Or make a cute mini-focaccia by halving the recipe like the one in these pictures.)

Ingredienser // Ingredients for Rye & Spelt Focaccia

Til deigen: 
• 2,5 dl sammalt rugmel (finmalt)
• 2,5 dl sammalt speltmel
• 1 ts salt
• 1/2 pakke fersk gjær (25 g)
• 3 dl lunkent vann
• 4 ss olivenolje
• 1 ts honning*
• 1/2-1 ts eddik

Til toppingen: 
• 3-4 ss olivenolje
• Ca. 1 ts salt
• Tørket eller fersk rosmarin

* Honning kategoriseres ikke som en plantebasert matvare, og kan eventuelt erstattes med sukker eller annen søtning.

// For the dough:
• 2,5 dl whole grain rye flour (fine-grained)
• 2,5 dl whole grain spelt flour
• 1 tsp salt
• 25 g fresh yeast
• 3 dl lukewarm water
• 4 tbsp olive oil
• 1 tsp honey*
• 1/2-1 tsp vinegar

For the topping: 
• 3-4 tbsp olive oil
• 1 tsp salt
• Dried or fresh rosemary

* Honey is not considered a plant based food – feel free to substitute it with sugar or other sweetener.

Fremgangsmåte // How to make Rye & Spelt Focaccia

1. Løs gjæren opp i vannet i en bolle. Ha deretter i honning, olje, og en liten skvett eddik. Tilsett rugmel, speltmel og salt, og bland alt godt sammen. Deigen skal være klissete. La deigen heve på et lunt sted i ca. 40 minutter. 

2. Kle et lite bakebrett (ca. 1/2 vanlig langpanne) eller en stor ildfast form med bakepapir, og fordel deigen utover på denne. La deigen etterheve på brettet/ i formen i ca. 30 minutter. 

3. Ha olje på fingertuppene og trykk små hull over hele deigen. Hell olivenolje i en tynn stråle jevnt over, og dryss over salt og rosmarin. 

4. Stek focacciaen midt i ovnen på 200 grader i 30-35 minutter. Avkjøl på rist og skjær i firkanter før servering. 

// 1. In a baking bowl, dissolve the yeast in the water. Add honey, olive oil and vinegar. Thereafter, add rye, spelt and salt, and mix well. The dough is supposed to be quite wet and sticky. Let the dough rise in a warm place for about 40 minutes. 

2. Spread the dough in a baking tray or baking dish (about the size of half a regular baking tray) covered with parchment paper. Let the dough continue to rise on the tray for about 30 more minutes.

3. Dip your fingertips in olive oil, and poke dents all over the dough’s surface. Drizzle olive oil evenly all over the dough, and sprinkle with salt and a generous amount of rosemary. 

4. Bake the focaccia for 30-35 minutes at 200 degrees Celcius. Remove from the oven and let it cool down for a few minutes. Slice, and serve. 

Grov focaccia


Server focaccia sammen med en smakfull tomat- og søtpotetsuppe, til en deilig pastarett, eller dypp den i hjemmelaget pesto eller hvitløksdressing

// Try the focaccia with a warming tomato and sweet potato soup or a plate of pasta, or dip it in homemade pesto or garlic dressing

Håper det smaker! 

// Enjoy!