Easy-Peasy Pesto (without oil and cheese)

Denne grønne pestoen er fri for olje og parmesan — et lettere og plantebasert alternativ til den tradisjonelle italienske varianten. Oppskriften kan du enkelt tilpasse etter hva du har tilgjengelig hjemme. Bruk for eksempel cashewnøtter eller valnøtter istedenfor pinjekjerner, og ruccola, grønnkål, spinat, vårløk eller oregano istedenfor basilikum. Næringsgjær tilfører dessuten en “osteaktig” smak til pestoen, selv om det ikke finnes spor av parmesan i denne oppskriften.

// This pesto does not contain oil or Parmesan cheese – a lighter and plant based alternative to the traditional Italian version. You can easily adjust the recipe according to what you have in your kitchen – use for instance cashews or walnuts instead of pine nuts, and arugula, kale, spinach, spring onions or fresh oregano instead of basil. Adding nutritional yeast will contribute to a “cheesy” taste of the pesto, even though there is no Parmesan in sight.

Hjemmelaget, plantebasert pesto uten olje


Ingredienser // Ingredients for pesto without oil and cheese

• Ca. 50 g cashewnøtter (eventuelt tilsvarende mengde pinjekjerner eller valnøtter, eller en kombinasjon)
• 1 potte basilikum (eventuelt et par gode håndfuller ruccola, grønnkål, fersk oregano, spinat eller vårløk-topper, eller en blanding)
• Ca. 2 ss næringsgjær
• 1/2 ts salt  
• Et dryss pepper
• Saften av ca. 1/2 sitron
• Litt vann for å få blenderen igang

// • 50 g cashews (or the equivalent in pine nuts, walnuts or a mix)
• 1 pot of fresh basil (or two generous handfuls of arugula, kale, oregano, spinach or the green parts of spring onions, or a mix)
• 2 tbsp nutritional yeast
• 1/2 tsp salt  
• A sprinkle of black pepper
• The juice of 1/2 lemon
• A splash of water to get the blender going

Fremgangsmåte // How to make a tasty pesto without oil and cheese

1. Rist nøttene/pinjekjernene i en tørr panne på medium varme i noen få minutter. Dette får frem mer av nøttesmaken. Avkjøl. (Selv er jeg ofte litt for utålmodig til dette steget, og du kan eventuelt gå direkte til steg 2)

2. Ha alle ingrediensene i en blender eller foodprosessor og blend til en jevn masse. Ha i mer vann dersom du ønsker en mer rennende konsistens. Det kan være lurt å tilsette litt og litt av sitronsaften og smake til — det kan fort bli for mye. (Tips: Om du har en Vitamix i Ascent-serien, kan jeg anbefale det lille miksebegeret på 225 ml. Det har en perfekt størrelse til denne mengden ingredienser, og alt blendes sammen på noen få sekunder.)

3. Smak til med mer sitron, næringsgjær, salt, pepper og eventuelt litt fersk hvitløk ved behov. Server sammen med en deilig pastarett og rykende fersk, hjemmelaget focaccia. Oppskriften gir nok til én pasta-porsjon. 

// 1. Roast the nuts in a dry frying pan on medium heat for a few minutes. This will bring out more of the nutty taste. (Personally, I’m usually too impatient to go through this step. If you are too, fell free to start directly on step 2.)

2. Add all the ingredients to a blender or a food processor and blend until you have a creamy sauce. Add more water if you want the pesto to have a thinner consistency. I would advice you to add the lemon juice little by little – it can suddenly become too much.

3. Add more lemon, nutritional yeast, salt, black pepper and some garlic if needed. Use the pesto to make an easy pasta dish served with homemade focaccia. (By following the pesto recipe, you will have enough for one portion of pasta.)